Problem z reflektorami - przebarwienia [zdjęcia]
Re: Problem z reflektorami - przebarwienia [zdjęcia]
Typowe dla Skoda powiedzenie-ten typ tak ma.Zapłaciłeś za zamówione auto to teraz nie narzekaj.A sprawa wygląda zupełnie inaczej.Dzwońcie lub piszcie bezpośrednio do Skoda Polska to daje lepszy efekt niż walka z serwisem.Mi w jednym serwisie powiedzieli,że mam zrobić zdjęcia to oni wyślą zapytanie o ewentualną wymiane reflektorów.[Już mnie tam więcej nie zobaczą]W innym serwisie przyjmujący informacje o mlecznych przebarwieniach w reflektorach poszukał w komputerze co na temat pisze Skoda i poinformował mnie że Skoda zaleca wymiane na gwarancji tego bardzo drogiego ustrojstwa.Dzialo się to w roku 2022 w Germany.
U mnie sprawa wygląda tak: samochód po gwarancji już 7 miesięcy. Reflektory przednie robią się tęczowe. Byłem w serwisie skody, porobili zdjęcia, wysłali je do Poznania. Odpowiedz z Poznania była taka że wymienią na nowe, po rabatach ok 3tys netto.
Odpowiedź moja taka że nie dam ani złotówki bo jest to wina użytego materiału do produkcji reflektorów i powinno to być jako akcja serwisowa bo jest takich przypadków więcej. Teraz ja napisze do Poznania i ciekawe co mi odpiszą.
Odpowiedź moja taka że nie dam ani złotówki bo jest to wina użytego materiału do produkcji reflektorów i powinno to być jako akcja serwisowa bo jest takich przypadków więcej. Teraz ja napisze do Poznania i ciekawe co mi odpiszą.
Dzięki za wskazówki! Mam dokładnie ten sam problem z kolorowymi światłami, światła są trochę mleczne i tęczowe. Pojechałem do innego ASO, porobili zdjęcia, ja jeszcze wieczorem dosyłałem klika następnych (jak jest ciemno lepiej to widać) i mają dać znać ale gość który to sprawdzał mówił, że dziwnie to wygląda i nie tak powinno wyglądać zużywanie się świateł. U mnie gwarancja kończy się 13 lutego więc czasu zbyt wiele nie zostało. Może faktycznie jutro spróbuję jeszcze zadzwonić do Skoda Polska.

W moim przypadku Skoda uznała zgłoszenie gwarancyjne, światła zostaną wymienione.
Reflektory w moim wyglądają identycznie. Ciekawe, że ta "mgła" jest bardziej widoczna jak lampy są włączone.ncx pisze: ↑26 sty 2023, 20:39Dzięki za wskazówki! Mam dokładnie ten sam problem z kolorowymi światłami, światła są trochę mleczne i tęczowe. Pojechałem do innego ASO, porobili zdjęcia, ja jeszcze wieczorem dosyłałem klika następnych (jak jest ciemno lepiej to widać) i mają dać znać ale gość który to sprawdzał mówił, że dziwnie to wygląda i nie tak powinno wyglądać zużywanie się świateł. U mnie gwarancja kończy się 13 lutego więc czasu zbyt wiele nie zostało. Może faktycznie jutro spróbuję jeszcze zadzwonić do Skoda Polska.
![]()
Zgłosiłem miesiąc temu na przeglądzie. Następnego dnia info, że wymienią, ale trzeba poczekać ok. miesiąc na dostawę, bo nawet cyt. "na magazynie w Niemczech ich nie mają".
Dziś odstawiłem auto i jutro odbieram. Żeby tylko prosto zmontowali i niczego nie popsuli.
Zgłaszajcie, macie na gwarancji muszą wymienić. Mnie się kończy leasing w maju więc dałem już z tym spokój.
Reflektory wymienione...
...ale o regulacji zapomnieli. Gdy auto stoi kilkanaście metrów od ściany widać, że wiązki są na różnej wysokości jak u kolegi glosnyglosny pisze: ↑19 wrz 2022, 21:17Ja też po wymianie. Montaż wydaje się ok.
Ale dziś w końcu przejechałem się po ciemku i na linii światło - cień mam dwa ząbki, a wcześniej był chyba jeden.
Schemat 'pogladowy'
Ten środkowy to tak mniej więcej na szerokość reflektorów, i 5m i 25m geometria światła taka sama.
To prawidłowo czy znowu do ASO?
Kupiłem Kodiaqa w pazdzierniku 2023, w lampach od wewnątrz była taka mleczna poświata, nie przeszkadzało to wogóle w uzytkowaniu ale estetycznie wyglądało tragicznie. Fakt zgłosiłem do gwaranta 14 dni i w ramach gwarancji wymiana na nowe. Z tego co powiedzieli mi w ASO to jest wada fabryczna i nie mogą odmówić gwarancji ale jak widać co ASO to inne przepisy
co do nowych lamp świecą idealnie ale po wynianie bubel z parowaniem i tak wraca jak bylumerang. Pytałem co z tym faktem gdyż autko za taką kasę i taki bubel to.mi powiedzieli że jak będą się skraplać od środka to wtedy podlegają wymianie.
W moim '18 też zaczęły zachodzić, wymienione na gwarancji niemal w ostatniej chwili. Trzeba tego pilnować.
michal82 pisze: ↑13 gru 2023, 21:00Reflektory wymienione...
...ale o regulacji zapomnieli. Gdy auto stoi kilkanaście metrów od ściany widać, że wiązki są na różnej wysokości jak u kolegi glosnyglosny pisze: ↑19 wrz 2022, 21:17Ja też po wymianie. Montaż wydaje się ok.
Ale dziś w końcu przejechałem się po ciemku i na linii światło - cień mam dwa ząbki, a wcześniej był chyba jeden.
Schemat 'pogladowy'
Ten środkowy to tak mniej więcej na szerokość reflektorów, i 5m i 25m geometria światła taka sama.
To prawidłowo czy znowu do ASO?
hmmm,
Mnie ASO olało, trzech 'miszczuf serwisu' oglądało i dla nich jest okej.
Co więcej, byłem na dwóch stacjach kontroli i dla nich też jest okej.
Nic, od półtora roku jeżdżę z takim ustawieniem, nikt nie mruga ze mu świece w oczy, wiec chyba tak zostanie do wymiany na nowego miśka...