Przekładnia kierownicza

Opis problemów i usterek wraz z ich sposobem rozwiązania
kris3a
Samochód: Skoda Kodiaq 2,0 tdi 140kW 4x4 DSG

Przekładnia kierownicza

Post autor: kris3a »

Witam,
Po trzeciej wizycie w serwisie, za trzecim razem auto stało dwa dni. Okazało się, że mam do wymiany przekładnię kierowniczą. Przebieg 80 tys km. Brawo Skoda. Coraz lepsze samochody robią. Jeździłem zastępczym Rapidem i życzył bym sobie, żeby tak w Kodiaqu były spasowane plastiki. Cisza na dziurach, aż miło. Jednej rzeczy nie rozumiem. Czy kontrola jakości w Kodiaqu to jakaś banda idiotów, którym wydaje się, że ludzie są głupsi od nich i można im wcisnąć ładnie wyglądający badziew. W nowym roczniku to nawet podłokietnik działa 3 razy ciszej. Pierwsze roczniki chyba głusi testowali. Jednak nie warto kupować auta z pierwszego okresu produkcji, bo zawsze są niedoróby. Tym bardziej, że to pierwszy SUV Skody. Pomimo to naprawdę fajny samochód. tylko Jakości na początku trochę zabrakło.

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

root
Administrator
Samochód: Volvo V90

Re: Przekładnia kierownicza

Post autor: root »

Co ten post wnosi? Chcesz ponarzekać (wtedy inny wątek), czy napisać coś o tej przekładni?
Twój znajomy posiada albo zastanawia się nad zakupem Kodiaqa? Daj mu znać o naszym forum! :)

kris3a

To takie rozważania o Kodiaqu. :lol: :lol: :lol:
Generalnie opisuję kolejną usterkę, chyba najpoważniejszą do tej pory na forum.

D10ni
Samochód: GunMetal Sportline 2.0TDI 190KM

Post autor: D10ni »

Kurcze, chyba ślepy jestem, ale nic takiego nie widzę. Napisałeś że masz usterkę i dalej wylewasz żale. Jakieś objawy? skutki, cokolwiek? To pierwsza usterka w Twoim samochodzie? Na jakiej podstawie oceniasz że najpoważniejsza na forum?
Zadowolny z GunMetal Sportline :D

Awatar użytkownika
michalmiko
Samochód: Kodiaq Style 4x4 2.0 TSI Lava Blue 244KM/431Nm

Post autor: michalmiko »

Na pocieszenie powiem, że jak kupiłem używanego dwuletniego Qashqaia z przebiegiem 90 tys. Jak pojechałem do ASO, to też była diagnoza wymiany przekładni kierowniczej. Okazało się, że są wybite drążki kierownicze, ale występują z całą przekładnią kierowniczą :lol: Na szczęście udało mi się znaleźć zamienniki za 80zł/szt :D

Awatar użytkownika
MałGorzata
Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60

Post autor: MałGorzata »

Skoro już się tak pocieszamy w zakresie przekładni to mogę się pochwalić, że mam przekładnię kierowniczą w wieku dwudziestupięciu lat i nadal działa :)
----

Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER

Malenstwo8
Samochód: Kodiaq II RS :)

Post autor: Malenstwo8 »

MałGorzata pisze:
11 cze 2019, 14:15
Skoro już się tak pocieszamy w zakresie przekładni to mogę się pochwalić, że mam przekładnię kierowniczą w wieku dwudziestupięciu lat i nadal działa :)
Marne to zdaje się pocieszenie dla Kolegi 🙂

kris3a

Objawy były takie, że na kostce granitowej, tralince i itp. nierównościach słyszalne były stuki w zawieszeniu z lewej strony. Serwis dwa razy sprawdzał co jest grane nic nie znalazł. Za trzecim razem auto stało w serwisie 2 dni rozbierali cały przód zawieszenie, amortyzatory, poduszki silnika, kolumnę kierowniczą . No i doszli do wniosku, że to przekładnia kierownicza. Czekam na części i na termin wymiany. Pocieszające jest to, że mam gwarancję. Myślę, że jak gwarancja dopłynie końca, zakończę przygodę z tym egzemplarzem. Mam w planie wymień go na wersję scout. Jest ładnie wykończony w środku. Wiem, że poprawili jakość w nowych rocznikach.

kris3a

W środę wymieniają mi przekładnie kierowniczą. Z niecierpliwością czekam na efekt.

kris3a

Przekładnia wymieniona stuki ustały

ODPOWIEDZ