Monitoring pola martwego

Opis problemów i usterek wraz z ich sposobem rozwiązania
Ethel
Samochód: Kodiaq 1.4 TSI DSG Style

Monitoring pola martwego

Post autor: Ethel »

Cześć,

przypadkiem bawiąc się ustawieniami zauważyłem, iż mam wyłączony monitoring pola martwego (opcja wykupiona i działała od nowości). Przy próbie odznaczenia pojawia się komunikat: Opcja chwilowo niedostępna...

Robiłem test i rzeczywiście nie działa ta funkcja. Przy włączeniu samochodu lampki "migają" jak zwykle ale potem nie wykrywają pojazdów w martwym polu.

Pytanie: czy ktoś spotkał się z czymś takim? Czy da się to "naprawić" jakimś resetem? Czy od razu jechać do ASO :)

Pozdrawiam,

Ethel

P.S
Czy nasze Kodiaqi mają taką opcję, że jak odchodzi się od samochodu to drzwi ryglują się automatycznie. Ostatnio widziałem to w Oplu i jest to coś czego mi trochę brakuje.

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Awatar użytkownika
michalmiko
Samochód: Kodiaq Style 4x4 2.0 TSI Lava Blue 244KM/431Nm

Re: Monitoring pola martwego

Post autor: michalmiko »

Miałem to samo. Czy grzebałeś coś w elektryce, odłączałeś akumulator, bezpieczniki itp.?
Nie działało mi monitorowanie martwego pola i asystent wyjazdu. Po każdorazowym wrzuceniu wstecznego opcja się odznaczała w komputerze, po wcześniejszym wyświetleniu komunikatu "Asystent wyjazdu i blindspot, opcja chwilowo niedostępna" - komunikat pojawiał się na sekundę. Pomogła wizyta w ASO, czas około godzinę. Coś porobili przez diagnostykę komputerową.

Ethel

Nic nie ruszalem... W aso próbowali mi jakiś miesiąc temu zaktualizować dostęp bezkluczykowy... Może wtedy coś padlo... Muszę sprawdzić jutro ten alarm wyjazdu.. Bo trochę mnie zmartwiles..

Awatar użytkownika
michalmiko
Samochód: Kodiaq Style 4x4 2.0 TSI Lava Blue 244KM/431Nm

Post autor: michalmiko »

Może coś wtedy poknocili ;) Nic się nie martw, na pewno to naprawią, masz gwarancję. U mnie dziś żona wcześniej jeździła, ja cofam i nie wyświetla się na kamerce pole działania tych dwóch radarów. Już się zmartwiłem, że znowu się to sknociło. Okazało się, że w swoim profilu miała to nie aktywne :)

root
Administrator
Samochód: Volvo V90

Post autor: root »

Ethel pisze:
29 lip 2018, 22:04
P.S
Czy nasze Kodiaqi mają taką opcję, że jak odchodzi się od samochodu to drzwi ryglują się automatycznie. Ostatnio widziałem to w Oplu i jest to coś czego mi trochę brakuje.
Nie mają.
Twój znajomy posiada albo zastanawia się nad zakupem Kodiaqa? Daj mu znać o naszym forum! :)

Ethel

Nie działa mi również monitorowanie ruchu poprzecznego....
W piątek jadę do ASO.. zobaczymy co wymyślą...

pkc
Samochód: Kodiaq 2.0 190KM

Post autor: pkc »

Ethel pisze:
31 lip 2018, 10:53
Nie działa mi również monitorowanie ruchu poprzecznego....
W piątek jadę do ASO.. zobaczymy co wymyślą...
Daj znać co się stało, czy naprawili i jak długo to trwało, czy można samemu coś zrobić, ja dzisiaj rano wyjeżdżając z garażu prawie spowodowałem wypadek, nie działa martwe pole, ruch poprzeczny - dokładnie jak u Ciebie. Obejrzałem zderzak - nie ma śladów jakiegoś uderzenia.

Pojawiła się chyba nowa funkcjonalność (też nie działa) side assist - jestem prawie pewny, że wcześniej tego nie było.

Ethel

Byłem dziś w Aso.. Zamówili kontroler. Ma być za parę dni... Aktualizacja softu i reset nic nie pomogły...

Ethel

Cześć,

aktualizacja: Usterka została finalnie usunięta w zeszły piątek. Problemem była ograniczona dostępność części zamiennych...

Kalendarium:
1. pierwsza wizyta w ASO - stwierdzenie problemu i zamówienie kontrolera
2. druga wizyta w ASO - niestety nowy kontroler miał wadę i nie komunikował się z drugim radarem.....
3. parę tygodni oczekiwania na dostawę części
4. trzecia wizyta w ASO - sukces :)

Z mojego doświadczenia wynika, iż największym problemem są części. Pierwsza była niesprawna, a drugą trzeba było sprowadzać z Niemiec. Gdy ten problem został rozwiązany, to wymiana przebiegła bardzo sprawnie.

Wszystko w ramach gwarancji.

Pozdrawiam,

Ethel

Tinkerinte
Samochód: Skoda Karoq

Post autor: Tinkerinte »

Ciekawe, że jest to w sumie dość awaryjne :/

ODPOWIEDZ