DSG - szarpanie przy redukcji i przyspieszaniu

Opis problemów i usterek wraz z ich sposobem rozwiązania
PiotrZ
Samochód: Kodiaq 1.4 TSI DSG

DSG - szarpanie przy redukcji i przyspieszaniu

Post autor: PiotrZ »

Po ponad 5 miesiącach oczekiwania :!: nadszedł ten dzień i mogłem wreszcie wyjechać pachnącym autem z salonu. Niestety moja radość nie trwała długo bo zaledwie 280 km.
Dzis (4 dni po odbiorze auta), przy jeździe miejskiej, po dodaniu gazu i redukcji skrzyni na 4 bieg samochodem zaczęło szarpać. Objawy ustąpiły po zmniejszeniu obrotów ale każdorazowe dodanie gazu i wejście silnika w okolice 3000 tys obrotów powodowało ponowne szarpanie (biegi 3 i 4). Szarpanie było na tyle mocne ze nie pozostało mi nic innego jak wezwanie lawety i wysłanie auta do serwisu.
Osobiście podejrzewam usterkę DSG, ale miałem nadzieje ze wytrzyma przynajmniej te 150 tys km :| Mocno zawiodłem się na tym samochodzie, w końcu nie po to się kupuje nowe auto, aby jeździło na lawecie, zobaczymy jeszcze jak szybko usterkę usunie serwis bo auto zastępcze przysługuje mi jedynie na 3 dni :!: .
Oby wasze egzemplarze były lepsze.
Pozdrawiam wszystkich

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Mans
Samochód: VW Tiguan FL 1.5 TSI DSG7

Re: DSG - szarpanie przy redukcji i przyspieszaniu

Post autor: Mans »

Miałeś po prostu wielkiego pecha, że trafiło akurat na Ciebie. :(
Marka nie ma tutaj nic do rzeczy takie rzeczy się zdarzają.
Wymienią pewnie skrzynię na nową i będzie ok.
Rozumiem Twoje rozgoryczenie bo nie ma nic gorszego jak taka usterka w nowym samochodzie.
Szczerze współczuję Koledze, będzie dobrze ;)

Dual
Samochód: Kodiaq 2.0 TSI DSG Style

Post autor: Dual »

No niestety na kogoś zawsze musi trafić statystyczna usterka. Na pocieszenie powiem ze to chyba pierwszy taki problem na sprzedane w Polsce miśki. ;)
Pozdrawiam
Dual
Kodiaq 2.0 TSI DSG 4x4 Style

PiotrZ
Samochód: Kodiaq 1.4 TSI DSG

Post autor: PiotrZ »

Dziś odbieram auto z serwisu, podobno przyczyną takiego zachowania była wadliwa cewka zapłonowa. Kamień spadł z serca że to nie skrzynia. Mam nadzieje że to pierwsza i ostatnia awaria tego auta :? i jeszcze zapracuje na moje zaufanie.
Tak na marginesie, gdyby ktokolwiek z was zastanawiał się czy usługa skoda assistance, wywoływana z poziomu auta (środkowy przycisk z symbolem klucza na podsufitce) działa - to przetestowałem to za Was. Działa, szybko i sprawnie nawiązuje połączenie telefoniczne z callcenter za pomocą wbudowanej karty SIM, całość od nawiązania połączenia do załadowania auta na lawetę nie trwa dłużej niż godzinę.

Malenstwo8
Samochód: Kodiaq II RS :)

Post autor: Malenstwo8 »

Dobrze, że na tym się skończyło. Co do działania serwisu, to dobrze wiedzieć :)

ODPOWIEDZ